fbpx

150 urteko historia duen postre tradizionala, Euskal Herriko gastronomiaren bitxi zaharra, ba al dakizu zertaz ari garen? Hona beste pista bat! Osagai nagusiak intxaurrak dira. Orain bahi erraza dela…

 Intxaur-saltsa! Jatorriz, postre hau Gabon gaueko afarian ohikoa zen, batez ere Gipuzkoa aldeko baserrietan.

 Garai horretan, duela 100 urte baino gehiago, ez zeuden turroirik, eta intxaur mordo zeuden baserrietan. Euskal gastronomian eta kulturan gertatu ohi denez, otorduak gure lurreko bizimoduarekin eta elikagaiekin lotura dute; hortaz, intxaur-saltsa asko jaten zen, baserrietan intxaur eta esne ugari baitzegoen.

Baina, nola prestatzen da intxaur-saltsa? Gure errezeta gozo-gozoa azaldu bezala, lehenik esnea eta kanela irakingo ditugu, 5 minutuz geroko gordeko dugu eta adarra kenduko dugu.

Ondoren, intxaurrak birrinduko ditugu pasta bat lortu arte eta esnera gehituko dugu azukrearekin bat. Su eztian kozinatuko dugu loditu arte, 20 bat minutuz.

Intxaur-saltsa gustukoen ditugun ontzietan banatuko dugu eta hoztuko ditugu. Amaitzeko, gaileta birrinduekin eta mendarekin apainduko dugu.

Zer da gure intxaur-saltsa gozoaren gauzarik onena? Intxaurren onura guztiez gozatzea, antioxidatzaileez betea eta benetan energetikoa. Fruitu lehor honek zure egunerako energia dosi gehigarri hori izaten lagunduko dizu. Gainera, intxaurra bihotzaren eta digestioaren laguna da.

Intxaur-saltsaren jatorria Gabonetakoa den arren, euskal kultura gastronomikoan berreskuratu den errezeta da, nola ez, Euskal Herrian sukaldaritza artea baita eta postre honek, egiteko erraza izan arren, denbora eta pazientzia behar du. Baina pena merezi du bere zapore osoaz gozatzeko! Prestatzera animatuko zara? Kontaiguzu iruzkin batean!

 

Utzi iruzkina