fbpx

Behi-esnea edari osoenetako bat da, bere nutrizio-ezaugarriengatik. Postreetan, gosarietan eta eguneko kafean beti laguntzen digu; ziur asko, maiztasun handienez hartzen ditugun jakietako bat izango da. Esnea naturaren ongizatearen edaritzat hartzen da. Kalitate oneneko proteinak ematen dizkigu. Horrez gain, kaltzio, B taldeko bitaminak eta A, D eta E bitaminak ditu, kopuru handitan.

Gero eta pertsona gehiagok esne freskoa aukeratzen dute, eta zaporeak denboran bidaiatzen ere laguntzen digu. Ohiko esneari ez bezala, esne freskoari pasteurizazioa aplikatzen zaio. Prozesu termiko bat da: esnea 74 ºC-ko tenperaturan egoten da 15 segundotan. Horrek zapore biziagoa ematen dio, eta propietate eta ezaugarri guztiak ezin hobeto kontserbatzen dira. Prozesu horretan ia bitamina eta nahitaezko aminoazido guztiak mantentzen dira; horrela, kontsumitzaileek hartzen duten esnea ia naturala bezalakoa da.

Aurrerapen tekniko eta zientifikoei esker frogatu da ez dela egia esne freskoa berehala iraungitzen denik. Hozkailuan 2 ºC eta 6 ºC-ko tenperaturan kontserbatzen badugu, hiru aste arte iraun dezake.

Carlos Spuch ikerlaria da Galicia Sur osasun-ikerketarako institutuan, eta berak adierazi du esne freskoak heste-flora hobetzen duela, hipertentsio arteriala murrizten duela, ametsaren kalitatea hobetzen laguntzen duela, eta badituela argaltzen ere laguntzen duten propietate batzuk ere.

Hori dela eta, Gurea esne freskoa eskaintzen dizugu. Esnean kalitate handiko indize altuenak biltzen dira, eta Europako arautegi zorrotzenak ere betetzen dira, nutrizioaren kalitateari eta higiene- zein osasun-eskakizunei dagokienez. Gainera, Kalitateko Euskal Labela duen esne bakarra da. Horrekin batera, etxeko jogurt naturala gure behien esnearekin prestatzeko errezeta ere emango dizuegu.

Esnea baserrietan biltzen da egunero, eta ondoren tanga isotermikoetan gordetzen dugu. Pasteurizazio-prozesu hori amaitu ondoren, esneari kalitate-kontrol handiak aplikatzen zaizkio. Eusko Labelak Kaikuren Gurea esnearen kalitatea egiaztatzen du, bai biltzen denean, bai ontziratzen denean. Ondoren, bezeroari beranduenez bi egun geroago helduko zaio esnea. Ontziratzeko moduak benetako zaporeari eta proteina, bitamina eta kaltzio kopuru berari eusten die, esne bildu berria izango balitz bezala.

Aprobetxatu eta dastatu Gurea esnez egindako lima- eta limoi-krema gozoa! Oso erraz egiten da, gainera. Edo natillak gailetekin nahiago al dituzu? Zeuk aukeratu!

Esne freskoa kontsumitzen baduzu, landaren garapenari, ekosistemaren orekari eta baserrien errentagarritasunari lagunduko diezu. Animatu eta dastatu Gurea esne freskoa. Izugarri gustatuko zaizu!