fbpx

Iparraldeko tradizioen maitale direnek ondo dakite gastronomia euskal kulturaren gako bat dela. Badakigu Euskal Herriak maitale asko dituela, euskaldunak, nahi dugun lekuan jaiotzen garelako. Izan ere, zoazen tokira zoazela, herriko taberna bat topa dezakezu gutxien espero duzun herrialdean ere. Etxea etxea da, eta Euskal Herritik mundura horrela adierazten dugu. Jateko leku on batek, “etxea” zer den ondo definitzen du. Hauek dira nazio mailan euskal sukaldaritza duten jatetxe aipagarrienak:

 

 

-Vascook, Conilen (Cádiz).

 

Jatetxe hau klasiko bat da Conilerako bidaietan, Andaluzia eta Euskal Herriaren arteko fusioaren bitartez kozinatzen duen jatetxea, idiazabal gazta izozkidun salmorejoa bezalako plater fresko eta gozoak edo goxua eskaintzen dituena.

 

Vascooken gauza aipagarrienetako bat, iparraldetik zuzenean ekarritako txuletoirik onenak egiten dituzten etxola da.

 

Nolanahi ere, ezin zara leku hau bisitatu gabe geratu, zure egonaldian zehar giroak eta espazio erosoak atrapatu egingo zaituzte.

 

 

Asador Donostiarra, Madriden (Madrilgo erkidegoa).

 

“Tradizioaren zapore” gisa definitzen da, eta euskal erretegi tipikoa modukoa da. Familia bat dira eta txoko honetan plater tipikoak aurki ditzakezu, entsaladilla, jamoi-nahaskia eta piperrak, idiazabal gazta duten gazta-oholak… Gainera, okela ugari dituzu aukeratzeko eta bakailao plater ezberdinak.

 

Zelai, Sevilla (Andaluzia).

 

Zelai jatetxea Andaluziako hiriburuan kokatzen da. Jatetxe honek plater bikainak ditu, Idiazabaleko rissotoa nabarmentzekoa da, besteak beste. Gozamen hutsa edozein gustutarako, hegoaldera bidaiatuz gero galdu ezingo duzuna. Kontrasteen konbinazio ezin hobea.

 

Easo Berri, Valencia (Valentziako Erkidegoa).

 

Easo Berri Valentziako Erkidegoan dago. Konparatu ezin daitezken bakailao-kauserak zerbitzatzen dituen jatetxea da. Euskal taberna eta merkatuko sukaldearen fusioa du, oso giro erosoa, zure planetara moldatuko dena eta mokadu bakoitzarekin gozaraziko zaituena. Pintxo-legatza edo bakailao gezatua, esaterako, urtaroaren arabera sartu edo ateratzen dituzten garaiko bi produktu dira.

 

Sukaldaritza euskalduna duen jatetxeren bat iradoki nahi baduzu, jakinarazi iezaguzu gure sare sozialen bitartez. Artikuluan sartuko dugu, zenbat eta ugariago, orduan eta hobeto! Euskaldunak direnak eta ez direnak etxean bezala sentitzeko.