fbpx

Gabonetan guztiok nahi dugu maite ditugun horiek harritu. Otorduak topagunea dira data hauetan eta horregatik kalitate onean eta produktuetan inbertitzen dugu, data hauek desberdinak direla sentiarazten digutenak. Kaikutik Gabonetako menu bat proposatuko dizuegu 2021erako, KM0 lekuko produktuak dituena. Eta Kaikutik zaindu nahi zaituztegunez eta ardurarik gabeko aldia izan dezazun, bidea eman diegu plater hotz batzuei elkarrizketaren erdian sukaldera itzultzeko beharrik izan ez dezazun. Animatu menu hau prestatzera, ziur itzela izango dela!

 

Lehenik, hasierako bi plater proposatzen dizkizuegu zuen jankideen gose handi asetzeko. Hasteko, Legatz eta otarrainxka pastel hotzen mokadutxoak:

1.Prestatzeko, Legatz trontzoak lurringailu batean jarri eta lurrinean egosiko ditugu. Plater batera mugitu eta bi sardexkekin papurtuko ditugu, topatzen ditugun hezurrak kenduko ditugu.

2.Otarrainxkak zuritu eta bol sakon batean jarriko ditugu legatzarekin eta arrautzekin batera. Esne-gaina, tomate frijitua eta brandya isuriko ditugu. Gatzpipertuko eta birrinduko dugu. Ondoren, moldea oliba-olioarekin koipeztatu eta ogi birrinduaz estaliko dugu.

3.Legatz nahasketa gehitu eta moldea azpil batean jarriko dugu, erdira arte urez beteko duguna. 180 ºC-tan labekatuko dugu 45 minutuz.

4.Azkenik, pastela hozten utziko dugu eta hotz dagoenean moldetik aterako dugu. Goiko zatia maionesarekin estaliko dugu eta otarrainxka egosi eta zurituekin eta lunpo arrabekin apainduko dugu.

 

Bigarrenik, eta ziur menuko plater nahienetakoa dela… Urdaiazpikozko kroketa. Nor da gai kroketa bati ezetz esateko? Kroketa errezeta onena dakarzuegu!

1.Bexamela prestatzeko, tipuleta kubotxotan zatituko dugu eta lapiko batean gurinarekin sueztituko dugu. Gorritzen denean, urdaiazpiko iberiko txikitua gehitu eta zenbait minutuz kozinatuko dugu.

2.Orduan, arto-irina gehitu eta gainerako osagaiekin batera txigortuko dugu. Gurea esne beroa pixkanaka-pixkanaka isuri eta irabiatuko dugu. Nahasketa su ertainean lodituko dugu, etengabe nahastuz, eta gatza eta piperra botako ditugu. Erretilu batean 2 orduz hoztuko dugu gutxi gorabehera, film paperaz estalita, bexamelaren gainazala lehor ez dadin.

3.Orea pla-pla egiteko eta sukaldatzeko behin hotz dagoenean, kroketak bi koilarekin eratuko ditugu eta irinaz, arrautza irabiatuz eta ogi birrinduz arrautzeztatuko ditugu.

4.Lapiko batean oliba-olio leunarekin frijituko ditugu gorritu arte eta paper xurgatzailea duen erretilu batean geroko gordeko ditugu.

 

Honekin, gure Gabonetako menuko plater nagusiari helduko diogu Gabonetako plater tipiko batekin, itsaski zopa batekin.

1.Tipula, piper berdea eta gorria kubotxotan moztuko dugu eta lapiko batean oliba-olioarekin arin frijituko ditugu prest egon arte. Otarrainxkak zuritu, geroko gorde eta buruak zein azalak gorrituko ditugu aurreko barazkiekin batera.

2.Brandya gehitu eta urritzen utziko dugu. Guztiz urritzean, azafraia gehituko dugu, irabiatuko dugu, tomate birrindua zein pimentoi gozoa isuriko ditugu eta berriro irabiatuko dugu.

3.Arrain-saldarekin estali eta dena 20 minutuz egosiko dugu. Ondoren, guztia Kaiku Km0 kozinatzeko esne-gainarekin batera birrinduko dugu zopa pixka bat loditzeko, iragazi eta berriz berotuko dugu.

4.Irakiten hasten denean, gorde ditugun otarrainxkak, txirla garbiak eta zatitutako zapoa su ertainean egosiko ditugu 3 minutuz. Ondoren, zerbitzatu eta perrexil freskoarekin apainduko ditugu.

 

Gure otorduko puntu gorenarekin jarraituko dugu Azpizun gisatuko tinbalak patatekin.

1.Azpizun gisatua prestatzeko, tipula zuritu eta kubotan zatituko dugu, azenarioa xerretan moztuko dugu. Piperra kubotan ere moztuko dugu eta dena oliba-olioa duen lapiko batean sueztituko dugu. Azpizuna zatituko dugu, gatza eta piperra jarriko diogu, oregano lehorra gehitu eta ondo nahastuko dugu.

2.Behin barazkiak kozinatuta daudenean, haragia gehitu eta aldeetatik gorrituko dugu, ardo gorria isuri eta urritzen utziko dugu. Ardoa urritzean, haragi-salda gehituko dugu eta 20 minutuz estalita kozinatuko dugu su txikian.

3.Zuritu, kraskatu eta ur gatzatuan egosiko ditugu 25 minutuz. Xukatuko ditugu eta bol batean gurinarekin, esnearekin, gatzarekin eta intxaur muskatuarekin nahastuko ditugu testura krematsua lortu arte, ez dago zertan birrindu.

4.Plateratzeko uztai baten laguntzaz banakako erraziotan plateratuko dugu eta azpizun pixka bat jarriko dugu pataten gainean. Amaitzeko, perrexil freskoarekin apainduko dugu.

 

Postretzat, Kaikun lehen aipatu bezala, jankideek beteta egon arren, postrea ez doa sabelera, bihotzera doa zuzenean! Beraz, ez izan zalantzarik eta prestatu Sagar erreko natilla gozo-gozo hauek:

1.Sagarrei bihotza kenduko diegu eta gurin urtuarekin eta kanelarekin bustiko ditugu. 170 ºC-tan labekatuko dugu 40 minutuz, zuritu eta birrinduko ditugu sardexka baten laguntzarekin. Natillak prestatzeko, 400 ml esne berotuko ditugu kanela-zotzarekin eta limoiaren azalarekin.

2.Sutik kenduko dugu, 5 minutuz infusionatu eta kanela zein limoia kenduko ditugu. Beste bol batean, gorringoak azukrearekin irabiatuko ditugu. Arto-irina gainerako esnean gehitu eta irabiatuko dugu.

3.Sagar errea ere gehituko dugu eta nahastuko dugu krema bat lortu arte. Esne infusionatua nahasketara gehituko dugu, nahastuko dugu eta berriro sutan jarriko dugu.

4.Mingain batekin nahastuko dugu loditu arte, irakin gabe. Gustukoen ditugun ontzietan jarri eta hozkailuan hozten utziko dugu.

 

Une bat, zerbait falta zaigu. Noski! Brindisa! Une honentzat, proposatzen dizugu Gatzatuzko sorbete batekin harritzea:

1.Sorbetea prestatzeko, gatzatuak irabiatzeko ontzi batean jarri eta irabiagailu batekin irabiatuko ditugu. Bol batean jarriko ditugu, esne-gain izozkia gehituko eta hagaxka batekin dena irabiatuko dugu.

2.Gustukoen ditugun ontzietan botako dugu eta hotzean gordeko ditugu. Apaintzeko, arrautza-zuringoak azukrearekin bat harrotuko ditugu.

3.Beste ontzi batean, intxaurrak birrinduko ditugu eta irinarekin zein pomada puntuan dagoen gurinarekin nahastuko ditugu. Zuringoak gehituko ditugu mugimendu inguratzaileak eginez.

4.Orea zirkulu-forman zabalduko dugu labeko papera duen erretilu baten eta 170 ºC-tan laberatuko dugu 15 minutuz. Kanela-hautsa hautseztatuko dugu eta gainean erdibanatutako teilak jarriko ditugu.

Guk zaintzen zaituztegu eman diezazukegun onenarekin, gure Kaiku Km0 esnearekin, baina gogoratu geure burua zaindu behar dugula. Data hauetan sukaldean laguntza eskatzea funtsezkoa da! Denok gozatu nahi dugu eta erakustea laguntzeko gaudela; beraz, gauzak erraztu nahi dizkizugu Gabonetan, senideei onena eskain diezaiezun.

 

 

Ondorengo taulan proposatutako errezeta guztien kantitate zehatzak eta osagaiak ikusi ahalko dituzue.

 

Legatz eta otarrainxka pastel hotza Urdaiazpiko iberikoko kroketak Itsaski eta arrain zopa  Azpizun tinbala patatekin Sagar erreko natillak Gatzatuzko sorbetea
 

– 250 g legatz trontzo

– 300 otarrainxka egosi (ustiapen-produktua)

– 4 arrautza

– 200 ml Kaiku Km0 kozinatzeko esne-gain

– 30 g tomate frijitu

– 50 ml brandy

– Gatza

– Piper-beltza

Apaintzeko:

– 100 ml UHT Kaiku Km0 esne oso

– 200 ml ekilore-olio

– Gatza

– Lunpo arrabak

– 8 otarrainxka egosi

Bexamela prestatzeko:

– Tipuleta ½

– 50 g Kaiku gurin

– 120 g urdaiazpiko iberiko

– 50 g arto-irin

– 500 ml Kaiku Km0 Gurea esne

– Gatza

– Piper-beltz ehoa

 

Arrautzeztatzeko eta kozinatzeko:

– Arto-irina

– 2 arrautza

– Ogi birrindua

– Oliba-olio leuna

 

– Tipula 1

– Piper berde 1

– Piper gorri 1

– Oliba-olio birjina estra

– 250 g otarrainxka

– 60 ml brandy

-6 Azafrai hari

– 100 g tomate birrindu

– Piperrauts gozoa

– L1 arrain-salda

– 150 ml Kaiku Km0 kozinatzeko esne-gain

– 250 g txirla garbi

– 250 g zapo

– Gatza

Azpizun gisatua prestatzeko eta apaintzeko:

– Tipula 1

– Azenario 1

– Piper berde 1

– Oliba-olio birjina estra

– 400 g txerri-azpizun

– Gatza

– Piper-beltz ehoa

– Oregano lehorra

– 150 ml ardo beltz

– 200 ml haragi-salda

– Perrexil freskoa

 

Patatak prestatzeko:

– 2 patata

– Ura

– Gatza

– 40 g Kaiku Km0 gurin

– 180 ml Kaiku Km0 esne erdigaingabetu

– Gatza

– Intxaur muskatu ehoa

Sagar erreentzat:

– 3 sagar Golden

– 15 g Kaiku gurin

– 15 g kanela-hauts

Natillentzat:

– 500 ml Gurea Kaiku esne

– Kanela-zotz 1

– Limoi 1

– 4 gorringo

– 100 g azukre

– 20 g arto-irin

Sorbeterako:

– 4 gatzatu

– 500 ml esne-gain izozki

– 300 ml Kaiku Km0 esne oso

Apaintzeko:

– 2 arrautza-zuringo

– 75 g azukre

– 75 g intxaur

– 20 g gurin

– 3 koilarakada irin

– Kanela-hautsa